תסקיר קרינה לקווי מתח עליון ועל עליון
קווי הולכה במתח עליון (161 ק"ו) ובמתח על (400 ק"ו) פרוסים בכל הארץ ותפקידם להעביר אנרגיה חשמלית, מיחידות הייצור למרחקים ארוכים דרך תחנות המשנה (בהן יורד המתח) ומשם לרשת החלוקה עד לאזורי הצריכה.
לקווי ההולכה יכולת/פוטנציאל השפעה על סביבתם בשל העובדה שקווי הולכה אלו נושאים זרם היוצר שדה מגנטי.
חשוב - כשבוחנים השפעה של קווים כאלו, יש לבחון את פוטנציאל ההשפעה ולא את המצב הקיים.

ישנם 2 תנאיי סף שנידרש להתייחס אליהם בהקשר של שמירה על מרחקי הבטיחות המומלצים לפרויקט בינוי עם אזורים מאוכלסים (בנייני מגורים, מוסדות חינוך, משרדים, מרכזים לוגיסטיים, מסחר וכדומה) מקווי מתח עליון ועל עליון:
-
עמידה בחוק התכנון והבניה.
-
עמידה בהמלצות המשרד להגנת הסביבה.
1. עמידה בחוק התכנון והבניה:
חוק התכנון והבניה מגדיר, כי ישנה חובה לשמור על מרחק של 20 ו- 35 מטר לפחות בין ציר קו החשמל לקו בניה עבור קו מתח עליון ועל עליון בהתאמה כפי שניתן לראות בטבלה הבאה.
לרוב ישנה שמירה על מרחק זה, כאשר תשתית החשמל ידועה ומוכרת.
הבעיה נוצרת כאשר הקו לא נלקח בחשבון כנדרש (לא מופיע בתוכנית מדידה, מופיע כקו מתח גבוה וכדומה). במקרה כזה הבעיה תהיה קריטית בשלבים מתקדמים של הפרויקט ואף להסב נזקים עצומים לפרויקט עד כדי ביטולו!

2. עמידה בהמלצות המשרד להגנ"ס:
כלל אצבע של המשרד להגנת הסביבה מציע מרחקים של:
50 מטרים מקו מתח עליון ו- 60 מטרים מקו מתח על עליון למבנים מתוכננים. כאשר עבור מרחקים קטנים מכך, יש לבצע תסקיר הערכת רמות חשיפה לשדות מגנטיים פרטני.
מאחר והמרחק הינו שרירותי, מוטב אף לבצע בחינה למרחקים גדולים מזה ובמיוחד כאשר המדובר במס' מעגלים וההשפעה הינה מצרפית, דהיינו (קו 161 + קו 400).
חשיבות עליונה היא בביצוע תסקיר מקצועי ומדוייק של הערכת רמות חשיפה לשדות מגנטיים מקווי החשמל על מתחם הפרויקט לקבלת המרחקים המומלצים בהתאם לפוטנציאל הקו. התסקיר לוקח בחשבון פרמטרים רבים ובינהם סוגי העמודים של חברת חשמל, גובה מתלה, מרחק בין המוליכים, שטח מוליך, זרמים, כיווני זרימה ועוד.
בכדי להימנע מחריגות עתידיות (גם אם כרגע הערכים נמוכים ואין מגבלות) בשטח הפרויקט יש לשמור על טווחי הבטיחות בהתאם לממצאי התסקיר או לפעול להפחתה. במידה וקו הבניה של הפרויקט לא מאפשר שמירה על המרחקים ומעוניינים לאפשר בנייה קרובה יותר, ניתן לפעול במס' דרכים ובינהם:
-
הטמנה של הקווים.
-
התרחקות של קו הבניה בהאם לממצאי התסקיר.
-
הגדרה של אזורים לא מאוכלסים ברציפות בטווח ההשפעה.
-
בדיקת היתכנות למערכת מיגון אקטיבי ולפעול ע"פ צורך.
לסיכום - כשמתכננים לבנות בסמוך לקווי מתח עליון ו/או על עליון, יש לבצע בדיקה יסודית בהתייחס להשפעה אפשרית של הקווים על שטח הפרויקט. צריך שיתקיימו 2 תנאים :
-
שמירה על מרחק מינימלי בהתאם לחוק התכנון והבניה - בהתאם לסוג הקו.
-
שמירה על טווחים מספקים לעמידה בערכי רמות השדה המגנטי ("רמות קרינה") בהתאם להמלצות המשרד להגנ"ס. תסקיר קרינה שיבחן את פוטנציאל ההשפעה של הקווים על הפרויקט ויבצוע אך ורק ע"י יועץ קרינה מוסמך בעל ניסיון רב בתחום זה יתן את הטווחים הדרושים.
בהתאם לממצאי התסקיר יוחלט על המשך הטיפול המומלץ. בכל ספק, מומלץ להמתין עם התקדמות תכנון הפרויקט עד לקבלת חוו"ד רשמית ומוסמכת.
